Pocta Jiřímu Demlovi na Valašském Slavíně

Profesor Jiří Demel (1923–2006), výrazný kulturní činitel Valašska a vynikající pěvec, který ve sboru Beseda působil více než 60 let, dlouho i jako jeho předseda, spočinul 12. června 2011 na Valašském Slavíně ve skanzenu v Rožnově p. R.

Proslovy zástupců města Valašského Meziříčí prokládaly při pietním aktu písně pěveckého sdružení Beseda („Eště já sa zpodívám k těm mezříčským zahradám…“, „Šťuká sa mně, šťuká“, „A dyž sa Valášek narodí“…) a hudba cimbálové muziky Polajka.

Současný sbormistr Stanislav Machanec uvedl: „Po svém nástupu do Besedy jsem zpíval druhý bas. Profesor Demel byl zpěvák barytonu. Když tehdejší sbormistr nemohl nebo byl nemocen, pan profesor ho zaskakoval jako dirigent, jako sbormistr.“

Navázal na něho i Petr Jež: „Když se chlapi o prázdninách ptali, jestli mají chodit na zkoušku, vždy odvětil, že Beseda je, i když není. Potom dodal, že když ne ve zkušebně, měli bychom se sejít aspoň v hospodě.“

„Příští rok bude významný, protože oslavíme 150. výročí trvání našeho sboru. Pan profesor bude v našich vzpomínkách, v naší mysli, a my ho na tento slavnostní večer pozveme,“ dodal Stanislav Machanec.

-el-

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *