1862–2012: Velká sláva – Beseda má 150 let

Podzim 2012 je ve Valašském Meziříčí slavný, protože si město připomíná 150 let Besedy, nejstaršího kulturního spolku. Mužský pěvecký sbor tu poprvé vystoupil roku 1862. Oslavy rekapituluje sbormistr Stanislav Machanec.

Vyvrcholením činnosti sboru v roce 2012 bylo uspořádání slavnostního koncertu u příležitosti 150. výročí jeho založení, který se uskutečnil dne 9. listopadu. Na jeho programu byly skladby W. A. Mozarta, Antona Brucknera, Bedřicha Smetany, Pavla Křižkovského, Leoše Janáčka, Josefa Bohuslava Foerstera, Ferdinanda Vacha, Josefa Nešvery a dalších. Tři skladby byly zpívány společně s Ženským pěveckým sborem Hedvika. Ten také zazpíval samostatně další tři skladby hudebního skladatele Antonína Tučapského s doprovodem cimbálu v podání Jaroslava Kneisla.

Koncertu se zúčastnil i zástupce Unie českých pěveckých sborů – předseda oblastního výboru pro Zlínský a Jihomoravský kraj František Nantl, který po skončení koncertu ocenil za dlouholetou činnost ve sboru předáním zlatých odznaků tyto zpěváky: 1. tenor – Petr Jež, Miroslav Šrámek, 2. tenor – Miloslav Havlík, Eduard Pobucký, 1. bas – Vladimír Dospěl, Peter Palla, Antonín Přikryl, 2. bas – Milan Axmann, Josef Hurský, Stanislav Machanec.

K příležitosti 150. výročí založení Besedy byl vydán almanach autora Josefa Kramáře a také pamětní list, jehož tvůrci jsou Josef Válek a Vítězslav Zachrdla.

Foto: Beseda v jubilejním roce 2012 koncertuje v Rouském

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *