Beseda oslavuje s věhlasnou valašskomeziříčskou školou

Beseda koncertovala u příležitosti 100. výročí školy pro sluchově postižené ve Valašském Meziříčí. Hostitelé připomněli, že mnoho zaměstnanců ústavu v tomto sboru zpívalo a jsou na to patřičně hrdi.

V malebné kapli zazněl např. kánon M. Pretoria „Viva La Musica“, skladba W. A. Mozarta „Ave Verum Corpus“ nebo J. Schreibera „Ó lásko, lásko“ podle přepisu Leoše Janáčka. Pozvaní učitelé a přátelé školy vyslechli též produkci sboru Basové G místního gymnázia a přednášku z historie.

Impuls k založení Zemského ústavu pro hluchoněmé ve Valašském Meziříčí dal poslanec Karel Richter v roce 1906. Se stavbou školy se započalo v červnu 1909. Prováděla ji firma Ing. Müller a spol. a vyžádala si 803 953 korun a tři haléře.

Zajímavé je, že celá stavba byla hotova už za dva roky. Valašsko­meziříčský ústav byl původně určen pro 120 žáků z jižní i východní Moravy a Slezska, kteří mohli být vyučováni v osmi postupných ročnících. Činnost nového ústavu byla zahájena 3. ledna 1911 bohoslužbami v místním kostele.

Zařízení má pestrou historii, během níž se měnila jeho náplň i názvy. Dnes se jmenuje Mateřská škola, základní škola a střední škola pro sluchově postižené ve Valašském Meziříčí.

-el-                                                  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *